Skip to main content

Gezin in balans

Detentie is ingrijpend voor het hele gezin en het is een hele stap om hier met je kinderen over te praten. Hoe gaat het als je weer thuis bent? Gezin in balans biedt jou een maatje om weer zelfvertrouwen te krijgen en om het contact met je gezin weer op te pakken. 

Neem contact op met Chedi via 06 - 17 75 80 43 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit zijn enkele vragen die ouders zichzelf stellen, tijdens of na hun gevangenschap:
  • Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik in de gevangenis zit?
  • Wie zorgt er voor mijn kinderen tijdens mijn afwezigheid?
  • Hoe ga ik om met mijn schuldgevoel?
  • Hoe kan ik vader of moeder zijn tijdens mijn detentie?
  • Hoe zal het zijn als ik straks weer thuis ben?
  • Heb ik straks een plek om te wonen?
  • Komen mijn kinderen bij me terug?
  • Accepteren mijn kinderen mij als vader of moeder als ik straks weer thuiskom?

Gezin In Balans helpt bij het herstellen, verbeteren, en in stand houden van het contact met je kinderen. Ook kun je bezoek ontvangen van een vrijwilliger, die ook vaak ouder is, en met wie je over het ouderschap kunt praten.

Gezin In Balans organiseert:

  • Informatiebijeenkomsten over onderwerpen die belangrijk zijn als je als ouder in detentie zit (opvoeding, omgaan met instanties)
  • Een training voordat je weer naar buiten gaat, om je te ondersteunen en sterker te maken.

Na detentie

De vrijwilligers van Gezin In Balans begeleiden ouders bij de opvoeding en het op zichzelf wonen. Want na detentie moet jij je draai weer zien te vinden bij de opvoeding. En ook een – vaak nieuw – sociaal netwerk opbouwen. Een steuntje in de rug is dus zeer welkom en belangrijk. 

Publicaties

Speciaal voor Humanitas zijn twee boekjes ontwikkeld die kinderen op een speelse manier leren hoe het is als een ouder in de gevangenis zit. Hoe leg je aan je kinderen dat je iets gedaan hebt wat niet mag? En daarom naar de gevangenis moet? Wat betekent het voor kinderen om een ouder in detentie te hebben? Deze en andere vragen komen aan bod in de boeken.

boekje altijd vader voorboekje altijd vader voor

In Een mama in de gevangenis neemt Charlie het aapje een kijkje in de gevangenis. Hier ziet hij wat de moeder van Thomas allemaal doet terwijl ze in de gevangenis zit. In Altijd papa zijn korte verhalen uit het leven van een kind met zijn vader in de gevangenis te vinden.

Humanitas-vrijwilligers die werken met gedetineerde ouders en hun kinderen maken veel gebruik van deze boekjes. Ook voor ouders, begeleiders of het tijdelijke netwerk waarbinnen het kind wordt opgevangen bieden deze publicaties een aanknopingspunt om te praten over zaken waar nu nog een groot taboe op ligt.

Beide boeken kosten 8 euro en zijn te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in de mail het aantal boeken dat je wil bestellen, het adres en eventueel het factuuradres.