Skip to main content

Sterprogramma

Het Sterprogramma is een groepsactiviteit van Humanitas Almere voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers die met het overlijden van een gezinslid of andere dierbare te maken hebben. 

Voor 8 tot 12 jarigen is er het Ster kinderenprogramma, voor 12 tot 18 jarigen is er het Ster jongerenprogramma. 

Als kinderen en jongeren een verlies in het gezin meemaken, verandert er nogal wat in hun leven. Ze ervaren gevoelens en gedachten die ze nog nooit ervaren hebben. Thuis worden veel dingen anders; de sfeer is niet meer hetzelfde, er is verdriet, er is een lege stoel aan tafel, de vertrouwde rituelen worden aangepast, taken moeten herverdeeld worden. Daarbij zijn kinderen geneigd om zich verantwoordelijk te voelen voor hun verdrietige ouder(s) en soms zelfs voor de gang van zaken thuis. Het Humanitas Sterprogramma is er speciaal voor hen. In groepsverband is er de mogelijkheid om op creatieve manieren hun ervaringen, gevoelens en gedachten te benoemen en herkennen.

In zes bijeenkomsten doorlopen ze samen met leeftijdsgenoten hun eigen proces. De bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in Almere. Ouders worden nauw betrokken bij het Sterprogramma. De bijeenkomsten staan onder leiding van deskundige coaches van Humanitas Gezin en verlies Almere.

Aan het volgen van het Sterprogramma zijn geen kosten verbonden.

Voor wie is het Sterprogramma?
  • Kinderen van 8 tot 12 jaar waarvan een gezinslid is overleden (Sterprogramma kinderen).
  • Jongeren van 12 tot 18 jaar waarvan een gezinslid is overleden (Sterprogramma jongeren).
  • Ouders van deelnemende kinderen en jongeren.
  • Voor jongeren tussen 19 en 24 jaar kunnen we ondersteuning op maat aanbieden.
Wat hebben kinderen en jongeren aan het Sterprogramma?

Na het volgen van het Sterprogramma kunnen kinderen en jongeren hun gevoelens benoemen en plaatsen. Ze voelen zich bijvoorbeeld minder alleen, verdrietig, angstig en boos. Ze weten dat zij geen schuld hebben aan het overlijden. De meeste kinderen en jongeren voelen zich naderhand beter over zichzelf en hun leven. Het contact tussen kind/jongere en ouders verbetert in veel gevallen.

Meer informatie of aanmelden?

Wilt u meer informatie over het Sterprogramma of wilt u een/uw kind aanmelden? Voor informatie over het Sterprogramma voor kinderen kunt u contact opnemen met Saskia Koning, tel. 06 35 11 1480, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bel voor informatie over het Sterprogramma voor jongeren naar Simone op 06 13 10 16 20 of Didi: 06 35 11 52 21, of mail naar: gezinenverlies.almere@humanitas.nl.