Skip to main content

Home

Cilia Wagemaker, vrijwilliger Home-Start

"Tijdelijk én voor altijd"

“Home-Start is tijdelijk, maar heeft eeuwigheidswaarde. Dat zei de coördinator toen ik begon bij het project. Het klinkt misschien een beetje zwaar, maar het klopt. Dat heb ik de afgelopen 10 jaar ervaren.”

“Toen ik vanwege gezondheidsredenen niet meer kon werken, koos ik er bewust voor om vrijwilliger bij Home-Start te worden. Ik houd van volwassenen en van kinderen. Bij dit project heb je met beiden te maken. Ik heb sinds die tijd 7 gezinnen ondersteund, met sommige houd ik ook daarna nog contact.“

Cilia 800
Aandacht en begrip

“Het lijkt soms alsof je met kleine dingen bezig bent, maar juist die kleine stapjes zijn heel belangrijk. Vaak schakelen mensen - meestal moeders - Home-Start in omdat het ze allemaal te veel wordt. De eerste keren ga ik altijd gewoon op de bank zitten. Ik luister, geef aandacht, leef mee en toon begrip. Dat vind ik een waardevolle basis.”

Positieve aandacht

“Na een tijdje ontstaat er een band. Omdat ik wat meer afstand heb tot hun gezinssituatie, kan ik vervolgens doorgaan op wat eerder is verteld. Of op wat ik in het gezin heb zien gebeuren. Positieve aandacht geven vind ik belangrijk. De moeder wijzen op haar sterke kanten en haar weer laten genieten van hun kind. De kracht is dat je elke week in het gezin komt en de tijd hebt.”

Voldoening

“Een paar keer was ik bij gezinnen van buitenlandse afkomst. Dat vind ik heel bijzonder, omdat ik veel leer van andere culturen en gewoontes. De gezinsondersteuning bestaat dan, naast de aandacht voor de opvoeding, ook vaak uit praktische hulp bij inburgering en het leren van de taal.
Dat je het vertrouwen krijgt om een tijdje mee te draaien in iemands leven, is altijd weer een cadeau.”