Skip to main content

Ondersteuning bij verlies

Als een partner, kind, familielid of goede vriend(in) overlijdt, krijg je te maken met rouw en verliesverwerking. Soms is het fijn om met iemand te praten die een soortgelijk proces heeft doorgemaakt. Een vrijwilliger biedt een luisterend oor en ondersteuning aan volwassenen in rouw. Het maakt niet uit of het verlies kort of langer geleden is. Steun bij rouw biedt Individuele begeleiding en lotgenotengroepen. 

Direct contact over Steun bij rouw?  Bel Corina op  06 20 15 87 82.

Rouw is ingrijpend en kan gevolgen hebben op geestelijk, lichamelijk en sociaal vlak. Iemand voelt zich bijvoorbeeld verlaten, eenzaam, boos of angstig, slaapt slecht, is prikkelbaar of vergeetachtig. Hij of zij wil de naasten niet extra belasten met het verdriet en merkt dat mensen niet weten hoe ze moeten reageren: ze geven goedbedoelde raad of blijven weg. Na verloop van tijd nemen aandacht en begrip van de omgeving vaak af, terwijl de persoon het verlies nog dagelijks voelt. Voor hem of haar is het leven nooit meer hetzelfde.

Hoe werkt het?

Na aanmelding en een kennismakingsgesprek brengen we de deelnemer in contact met een goed getrainde vrijwilliger. Hij of zij heeft zelf ervaring met het rouwproces en begrijpt wat de persoon doormaakt. Gedurende maximaal een jaar werken ze er samen naartoe dat de deelnemer zich weer sterker voelt. Uitgangspunt is dat iemand zijn verhaal kan vertellen, zo vaak als iemand dat wil.

Lotgenotencontact

Wil iemand liever praten met meer lotgenoten? Een paar keer per jaar organiseren we een lotgenotengroep. In zes bijeenkomsten staan we stil bij thema's als omgaan met verlies en emoties, de lege plek in je leven en hoe nu verder. Er is een groep voor mensen waarvan een partner is overleden, een groep voor mensen waarvan een kind is overleden en een groep voor mensen waarvan een ouder is overleden. Deelnemers ervaren vrijwel altijd (h)erkenning van gevoelens en verbondenheid met elkaar.

Cliënten met complexe rouw

Vrijwilligers bieden zorgzame aandacht en meestal is dat voldoende. Bij complexe problematiek kunnen vrijwilligers geen vervanging zijn voor professionele ondersteuning. Twijfel je of een verwijzing passend is? Overleg dan met projectcoördinator Noortje, zo kan teleurstelling achteraf worden voorkomen. 

Contact

Wil je iemand aanmelden voor ondersteuning bij rouw of heb je nog vragen? Bel Corina op 06 - 20 15 87 82 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..