Skip to main content

Home

Chantal van Dijkhuizen, projectmedewerker Match & Back Up

“De kracht is het wederzijdse contact”

“Als projectmedewerker begeleid ik 4 stagiaires (maatjes). Ik vind het super, zeker als ik tijdens een tussenevaluatie van het gezin hoor dat wat we doen heel waardevol is. Iedereen groeit in het contact: het kind, de ouders, de stagiaires/vrijwilligers en ikzelf.”  

 “Een jaar geleden las ik op de vacaturesite dat ze bij Match projectmedewerkers (pm’ers) zochten. Ik zat in het vierde jaar van mijn studie Maatschappelijk werk en Dienstverlening en was er een tijdje tussenuit geweest. Ik was opzoek naar aansluiting en verbinding. Mijn mentor stelde vrijwilligerswerk voor. In juni 2017 ging ik aan de slag bij Match en ik kon in de zomer meedraaien met diverse collega’s. In oktober startte ik zelf met het begeleiden van een groep.”

AfstuderenChantal Humanitas

“Inmiddels ben ik aan het afstuderen en voer ik naast mijn taken als pm-er een onderzoek uit in opdracht van Back Up. Via deze activiteit bieden we, samen met Match, maatjescontact aan voor jongeren t/m 24 jaar, die zelf of in hun gezin te maken hebben met psychische, verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Het afstudeeronderzoek gaat over wat de vrijwilligers nodig hebben om de aansluiting met deze groep te kunnen vergroten. Daarnaast geef ik samen met projectcoördinator Maria trainingen over hoe om te gaan met deelnemers met een licht verstandelijke beperking.”

Warmte

“Wat me het meest is bijgebleven van het afgelopen jaar bij Humanitas, zijn de warmte en liefde. Zowel binnen het team als voor de jeugdigen en gezinnen. Een voorbeeld: er is één meisje, een deelnemer dat faalangstig en onzeker was. Ze hing erg aan haar ouders. In het begin speelde het contact zich daarom alleen bij haar thuis af. En nu, een paar maanden later, mag de stagiaire haar van school ophalen en gaan ze zelfs samen met de bus ergens heen.”

Vertrouwen

“In dat soort contact is de waarde van Match heel erg zichtbaar. En het mooie is: behalve dat bij het kind het vertrouwen groeit, zie je ook groei bij de stagiaire. Ze durft meer, voelt zich vrijer om dingen bespreekbaar te maken. Het is voor mij bijzonder om in ieder contact te ervaren hoe tijd en aandacht positief bijdragen. Ik ben dankbaar voor deze contacten en hoop me nog vele jaren in te zetten voor deze hartelijke en waardevolle organisatie.”